Átállás a LastPassről a Bitwardenre. Viszlát LastPass 👋

A mai felgyorsult világban, ahol minden gondunk – bajunkra létezik egy-egy weboldal, ami orvosolja azt, egyre többször találkozunk avval a problémával, hogy minél több weboldalon van regisztrált felhasználónk, annál nehezebb fejben tartani a különböző jelszó párokat. Erre a problémára kínálnak szinte tökéletes megoldást a jelszó menedzser (Password Manager) applikációk és felületek. Ezen termékkategóriának egyik zászlóshajója a LastPass (ami nem mellesleg jelenleg, a magyar alapítású LogMeIn tulajdona) mely specifikus megoldásokat kínál a jelszavaink biztonságos tárolására és azok gyors elérésére.  

Személy szerint éveken keresztül Prémium LastPass felhasználó voltam egészen az előző hét végéig. Tudni kell rólam, hogy folyamatosan kutatom az új, jobb, és praktikusabb megoldásokat melyek segítenek rendben tartani a digitális dolgaimat és folyamatos elérhetőséget biztosítani. Bár megvoltam elégedve a LastPassel, a Windowsról Linuxra váltásom felnyitotta bizonyos dolgokkal kapcsolatban a szememet, így új jelszókezelő alternatíva után kezdtem el kutatni, ami biztonságosabb, szintén minden platformon elérhető és nem mellesleg olcsóbb (vagy ingyenes?) míg nem rábukkantam a Bitwardenre. 

Hogy mi is a Bitwarden, és miben másabb, mint a LastPass? Nemsokára rátérünk, de hadd kezdjem a történetemet az elejéről.  

Ne aggódj, megpróbálom rövidre fogni. 

Szóval végre áttértem a LastPassről a Bitwardenre, és meg kell mondjam felettébb örülök a váltásnak. Meg fogom osztani veled, hogy miért váltottam át a Bitwardenre, és hogyan tudod az összes adatodat a LastPass-ről a Bitwardenre könnyedén áttelepíteni. 

Senki sem szeret gyakran jelszókezelőt váltani, mert ez nem egy egyszerű folyamat, ráadásul, ha már évek óta használunk egy ilyen szoftvert, a váltás igencsak kényelmetlen lehet, de szerencsére van pár információm, ami megkönnyíti számodra feladatot.  

Megjegyzés: 

Mielőtt tovább olvasnál, szeretnék tisztázni néhány dolgot. Semmilyen módon nem állunk kapcsolatban a Bitwardennel, ez nem egy szponzorált cikk. Azért írom ezt a szösszenetet, hogy megosszam a tapasztalataimat a jelszókezelővel kapcsolatban, amelyet eddig használtam, és ami miatt új kezelőre váltottam. Tehát ne vedd ezt javaslatnak, ami arra sarkall, hogy ne használd tovább a LastPasst.. Ha LastPass felhasználó vagy és szereted az eszközt, használd tovább kedvedre. Ez a cikk azoknak szól, akik a LastPassről valami jobbra szeretnének váltani. 

Tapasztalataim a LastPassel: 

Kb. 4 éven keresztül használtam a LastPasst szinte minden bizalmas adatom tárolására. Több száz jelszó, több tíz banki információ, és rengeteg titkosított jegyzet. Nyilván eltárolhatod ezeket az információkat a böngésződben is, de egy hasonló jellegű jelszókezelő nagyobb biztonságot ad, sőt mivel a LastPass rendelkezik böngésző bővítménnyel, így pofonegyszerűen használható.  

Eleinte ingyenes felhasználóként díszítettem a LastPass népének sorait, majd a használati szigorításoknak köszönhetően kénytelen voltam a Prémium funkciókra előfizetni, ugyanis csak ez az előfizetés engedi, hogy különböző eszköztípusok között is szinkronizálhatóak legyenek a tárolt adatok. (pl. Számítógép –> Mobiltelefon) A pérmiumra váltás után ismét minden a legnagyobb rendben működött, nem volt gond az adatszinkronizációval és ismét elérhetővé vált az Auto-Fill funkció minden eszközömön. 

Na, de ha minden ilyen jól működött akkor felmerül a kérdés, hogy mégis miért váltottam? 

Miért tértem át a LastPassről a Bitwardenre? 

Lehet, hogy ez kukacoskodásnak hangzik, de amióta Linux zakatol a számítógépemen, azóta nagy híve lettem az Open Source programoknak. Félreértés ne essék, nem lettem torrent betyár és nem arról van szó, hogy nem szeretek fizetni dolgokért, egyszerűen csak elgondolkoztam valamelyik nap, hogy éves szinten fizetek valami olyanért, aminek manapság már központi funkciónak kéne lennie. (Nyilván nem csak az adatszinkront nyújtja a LastPass Prémium, de ez az a funkció, ami ha egyszer hirtelen eltűnik akkor az igen fájó pont tud lenni.)  

Emlékeim szerint ezt a funkciót mindenféle előjel nélkül vették ki a szoftverből, egyik napról a másikra, nem törődve azzal, hogy milyen reakciókat fog ez kiváltani a felhasználókból. Márpedig, ha ezt jobban lekommunikálja a cég akkor talán nem pártoltak volna el annyian a szolgáltatástól. (Akkoriban sok bejegyzést lehetett olvasni erről a Redditen.) 

Mindezek tetejében: A prémium felhasználók kiváltsága lett az ügyfélszolgálat is, tehát azok, akinek problémájuk akadt, de ingyenes fiókkal rendelkeztek, azok vagy nem, vagy pedig nagyon lassan kaptak szakértői segítséget. Számomra közeledett a Prémium funkció megújításának dátuma és miután számot vetettem a fentebb felsorolt problémák felett arra az elhatározásra jutottam, hogy nem szeretném tovább támogatni ezt a fajta üzleti modellt. 

Elkezdtem tehát kutatni a LastPass legjobb alternatíváit, és sok jó jelszókezelőt találtam. A döntéshozatal előtt azonban fel kellett sorakoztatnom a követelményeimet, és össze kellett hasonlítanom azokat a jelszómenedzserek által kínált funkciókkal. Hadd mondjam el, hogy ez nem könnyű feladat, ezért jóformán egy teljes napot töltöttem azzal, hogy kisakkozzam mi is lenne a jó megoldás.  

Jellemzők, amikkel egy Jelszókezelőnek rendelkeznie kell: 

Következzen tehát néhány jellemző, amit elvárok egy jó jelszókezelőtől: 

 • Kétfaktoros hitelesítés támogatása. 
 • Automatikus kitöltési funkció, amely asztali és mobileszközökön is jól működik. 
 • Működő böngészőbővítmény a népszerű böngészőkhöz. 
 • Ingyenes csomag, amely alapvető funkciókat kínál a felhasználók számára. 
 • Végponttól végpontig tartó AES-256 bites titkosítás, salted hashing és PBKDF2 SHA-256. 
 • Hitelesítés PIN-kóddal vagy biometrikusan. 
 • Jelszógenerátor, amely erős jelszavakat javasol. 
 • A gyenge jelszavak figyelése és a kitett jelszavak megjelenítése. 
 • Több eszközön történő bejelentkezés engedélyezése. 

Most mondhatnád, hogy a fenti funkciók többsége minden jelszókezelőben általános funkció, de én a Bitwarden jelszókezelőt találtam a legjobbnak, valamint számos ajánlást olvastam olyanoktól, akik a LastPassről váltottak Bitwardenre, így én is meghoztam a döntést és átpártoltam. 

Ha ugyanabban a helyzetben vagy, mint én, akkor azt javaslom, hogy listázd ki a jelszókezelővel szemben támasztott követelményeidet, és ellenőrizd, hogy melyik felel meg a célodnak. Ne válts csak úgy át egy másik jelszókezelőre anélkül, hogy tudnád, mit kínál. A legtöbb jelszókezelő hasonló funkciókat nyújt, de végső soron ki kell választani egyet, és azt kell használni konzisztensen. 

Jelszavak exportálása a LastPassből: 

A Bitwardenre való áttérés első lépése a jelszavak, jegyzetek, kártyaadatok és egyéb adatok exportálása volt a LastPassből. Szerencsére a LastPass biztosít lehetőséget ezen adatok .csv fájlba történő exportálására. 

A jelszavakat és adatokat a LastPassből az Advanced Options > Manage Your Vault > Export menüpontra kattintva exportálhatod. Amikor az exportálásra kattintasz, meg kell adnod a master password-öt, ezután egy értesítést jelenik meg – “Success!” 

Átállás a LastPassről a Bitwardenre. Viszlát LastPass 👋 1
Jelszavak Exportálása a LastPassből.

Ezután vissza kell jelentkezned a LastPass rendszerébe, és ismét kezdeményezni kell az exportálást, amely egy új böngészőablakot nyit meg a Vault adatainak exportálásához. Másold ki az összes információt, és mentsd le egy .csv kiterjesztésű fájlba. 

Bitwarden – Fiók létrehozása:

Miután exportáltam az összes adatomat a LastPassből, új fiókot nyitottam a Bitwardennél. Közösségi bejelentkezést itt nem használhatsz, új fiók létrehozásához e-mail cím és egy erős jelszó megadása szükséges. A mesterjelszó, (master password) az amivel majd hozzáférsz a Bitwarden fiókodhoz. 

Átállás a LastPassről a Bitwardenre. Viszlát LastPass 👋 2
Bitwarden – Fiók létrehozása.

Adatok importálása a LastPassből a Bitwardenbe: 

Miután létrehoztam a fiókot, a következő feladat az volt, hogy importáljam az adatokat a LastPassből a Bitwardenbe. Az adatok importálásához jelentkezz be a Vaultba a Bitwarden webes felületén, és válaszd a Tools > Import data menüpontot. 

Az adatok importálása kétféleképpen történhet. 

 1. Kiválaszthatod az importálandó fájl formátumát, majd kiválaszthatod az előzetesen exportált fájlt és importálhatod azt. 
 1. Közvetlenül beillesztheted az exportált adatokat a LastPassből, és importálhatod a Bitwardenbe. 

Én a második módszerrel mentem, egyszerűen beillesztettem a LastPassből exportált adatokat, és importáltam őket a Bitwardenbe. A folyamat gyors, és közben nem találkoztam semmilyen hibával. Ha a második módszer nem működik, bármikor feltöltheted a fájlt, és importálhatod az adatokat. 

Átállás a LastPassről a Bitwardenre. Viszlát LastPass 👋 3
Adatok importálása a LastPassből a Bitwardenbe.

Fontos – Miután importáltad az adatokat a LastPassből a Bitwardenbe, töröld az exportált .csv fájlt, mivel az minden adatot egyszerű szövegként tartalmaz. 

Bitwarden böngésző bővítmény telepítése: 

Miután importáltam az adatokat a LastPassből a Bitwardenbe, először eltávolítottam a LastPass bővítményt a böngészőmből, és telepítettem a Bitwarden jelszó-bővítményt. A bővítmény az összes ismert böngészőhöz elérhető, és akár a Windows 10-es számítógépre is letölthető. 

A Bitwarden bővítmény telepítése után be kell jelentkezned az email címed és jelszavad megadásával. Az első dolog, amit észrevettem, hogy az összes jelszavam, kártyaadatom, jegyzetem sikeresen áttelepült. (Ezaz!) 

A következő feladatom az Autofill funkció engedélyezése volt. Az automatikus kitöltés engedélyezéséhez lépj a Settings > Options > Autofill menüpontra, és jelöld be az Auto-fill on page load lehetőséget. Ezentúl amikor böngészel egy webhelyet, amihez van hitelesítő adatod (felhasználó+jelszó), a Bitwarden kiterjesztésen megjelenik egy számmal ellátott jelvény. 

Átállás a LastPassről a Bitwardenre. Viszlát LastPass 👋 4
Bitwarden Autofill engedélyezése.

A Bitwarden bővítmény segítségével sok más dolgot is beállíthatsz. Például megváltoztathatod a témát, engedélyezheted a kétlépcsős bejelentkezést, szerkesztheted a hitelesítő adatokat a bővítményből stb. Meghatározhatsz tartományokat, kiszolgálókat, pontos URI-ket, regexeket, vagy akár több URI-t is hozzáadhatsz egyetlen hitelesítő adathoz. 

Ha telepíted a Bitwarden-t a mobilodra, az autofill viselkedése megváltozik. Amint elindítasz egy alkalmazást, és rákoppintasz a felhasználónév vagy jelszó mezőre, megjelenik a Bitwarden. Tehát asztali és mobileszközökön egyaránt jól működik. 

Pár napos áttérés után a LastPassről gyorsan hozzászoktam a Bitwardenhez, és nem is találkoztam semmilyen problémával. 

Bitwarden Premium: 

Amikor rákukkantottam a Prémium funkció árlistájára meglepetésemre, kellemeset csalódtam. A prémium fiók csak 1 dollár/hó, és ha egy évre vásárolod meg, akkor 2 hónapot elengednek, azaz csak 10 dollár-t kell fizetned. 

Ezzel szemben a LastPass árazása 3 dollár/hónap vagy 36 dollár egy évre. Egyszerű matematika – 26 dollár megtakarítás. Az árazástól függetlenül a Bitwarden prémium fiókkal a LastPass prémium szinte minden funkcióját megkapod. 

A prémium előfizetés megvásárlása személyes döntés, de személy szerint erősen gondolkozom rajta.  

A Prémium fiókkal hozzáférést kapsz a következő funkciókhoz. 

 • Bitwarden hitelesítő (TOTP) 
 • Vészhelyzeti hozzáférés 
 • Titkosított fájlcsatolások (1GB) 
 • Egy-az-egyben szöveg- és fájlmegosztás 
 • Kétlépcsős bejelentkezés YubiKey, U2F, Duo segítségéve 
 • Vault állapotjelentések 
bitwarden prémium előfizetés
Bitwarden Prémium Előfizetés

LastPass fiók törlése:

Miután áttértem a LastPassről a Bitwardenre, a LastPass fiókom még mindig elérhető volt, és minden adatomat tartalmazta, ezért úgy döntöttem, hogy törlöm fiókot, és soha többé nem térek vissza. 

Mielőtt törölnéd a LastPass fiókod, javaslom, hogy alaposan teszteld az új jelszókezelőt. Ha nem működik, bármikor visszaválthatsz az előzőre. A teljes váltás megfelelő időpontját akkor fogod tudni meghatározni, ha már megismerted az új jelszókezelődet, és csak ezután érdemes törölni az előző fiókod. 

Mielőtt azonban rátérnénk a törlési folyamatra egy fontos dolgot meg kell jegyeznem. A fiók törlése végleges és visszafordíthatatlan. A LastPass-fiók törlése törli az összes adatodat, beleértve a webhelyeket, a Biztonságos jegyzeteket és az űrlapkitöltéseket. Minden, ami a LastPassban volt, eltűnik. 

Na szóval: Menj a LastPass fiók törlése oldalra, és a fiók törlése alatt (Delete) kattints a Delete gombra. Ezt követően a felugró ablakban kattints a Yes gombra. A LastPass fiók törléséhez meg kell adnod a master passwordöt. 

Átállás a LastPassről a Bitwardenre. Viszlát LastPass 👋 5
LastPass fiók törlése.

A LastPass-fiók törlésének utolsó képernyőjén exportálhatod az adataidat, ha szükségét látod, de mivel Mi már exportáltuk az adatokat a LastPassből a Bitwardenbe, adjuk meg a master passwordöt. Ha gondolod kiválaszthatod a fiók törlésének okát, de nem kötelező. Kattints a Delete gombra. Ezután két felugró ablak is megfogja kérdezni, hogy valóban törölni szeretnéd-e a LastPass fiókod? Kattints mindkettőnél a Yes gombra. 

Átállás a LastPassről a Bitwardenre. Viszlát LastPass 👋 6
LastPass fiók törlése.

 Miután törölted a LastPass-fiókodat, egy megerősítő üzenetet fogsz látni. “Your LastPass account has been permanently deleted and all of your data has been purged from our systems.” Ennyi, többé nem kell aggódnod a LastPass miatt. 

Bitwarden jelszó generátor: 

Egy másik hasznos eszköz, amit ajánlani tudok, a Password Generator. A Bitwarden rendelkezik egy beépített jelszó generátorral, amely képes összetett jelszavakat generálni számunkra. Az egyszerű jelszó használata nem biztonságos, ezért jól jön egy iylen eszköz. Amikor csak teheted használj összetett jelszavakat, és az összetett jelszavak generálásához használd a generátort. 

A Bitwarden böngészőbővítmény segítségével és a webes felületről is tudsz összetett jelszavakat létrehozni. Beállíthatod a jelszó hosszát, a minimális számokat, a minimális speciális karaktereket. 

Átállás a LastPassről a Bitwardenre. Viszlát LastPass 👋 7
Bitwarden jelszó generátor.

Konklúzió: 

Igaz, hogy a Bitwarden más funkcióival is foglalkozhattam volna, de ez a cikk a LastPass és a Bitwarden közötti migrációról szól, ezért próbáltam a témánál maradni. Remélem, elég információt tudtam átadni arról, hogy miért is tértem át és remélem a Te döntésedet is megkönnyítem most, ha épp új jelszókezelő keresésében gondolkozol. 

Köszönöm, hogy elolvastad, a következő cikkben találkozunk

Oszd meg az ismerőseiddel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Infó

Ha képbe szeretnél kerülni a legfrissebb vállalkozói trendekkel, de érdekelnek a videojátékok és az olyan applikációk amik a hatékonyságodat növelik akkor a legjobb helyen jársz.   #everythingdigital

Legutóbbi Bejegyzéseink

Iratkozz fel a Hírlevelünkre.

Kövess Minket