Eltérő marketing stratégiák Európában- I. rész: Anglia

Kedves Olvasó!

Bizonyára azért kezdtél bele a cikk olvasásába, mert érdekelnek a marketing stratégiák és/vagy te magad is marketinggel foglalkozol. Valószínűleg Te is tudod, hogy minden országban eltérő módszerek működnek és országspecifikusan kell elkészíteni a marketing terveket. Ebben szeretnénk segíteni Neked.

Ebben a cikksoroztban elhozzuk Neked Európa 10 legfontosabb országának online marketing tervét. Országspecifikusan kidolgozott stratégiákat és a legfelkapottabb módszereket szedtük össze, amiket ha jól használsz sínen lesz a vállalkozásod digitális brandje az adott országban. Remélem nem kell megmagyarázni, hogy miért is fontos az online marketing, a digitális jelenlét, de ha mégis akkor ne búsulj: itt olvashatsz róla.

Az első ország, amivel a mai cikkünkben foglalkozunk: Anglia.

Ha marketinges vagy jól tudod milyen fontos tervet készíteni, ami megannyi apró összetevőből áll. Jól tudod azt is, hogy elengedhetetlen az ügyfélprofil megértése és elemzése, hiszen az ügyfélprofil mutatja meg, hogy mire van igényük az embereknek, ezek alapján tudod elkezdeni a marketing stratégiád, hogy mit, hogyan, hol, milyen módszerrel végezz és a végén milyen módon elemezz. Az ügyfélprofil megmutatja: milyen promóciós ajándékokat vagy márkákat részesítenek előnyben, hogyan keresnek és osztanak meg információkat, vagy milyen egyéb tényezők vannak hatással a vásárlási döntésre.

Az Egyesült Királyságban élő fogyasztókról például köztudott, hogy lojálisak kedvenc márkáikhoz, akik cserébe értékes vásárlás utáni szolgáltatásokat nyújtanak számukra, mint például a problémamentes szállítás, az ingyenes szállítás és a termékvisszatérítés. Ha arról van szó, hogy az Angliában élő fogyasztók hol vásárolnak szívesebben, akkor 10-ből közel 5 a helyi üzleteket részesíti előnyben, míg a többiek online, mobil és webes vásárlást használnak. Csak összehasonlításképp Magyarországon 10-ből csupán 3 ember vásárol inkább online.

Ha megvizsgálod ezeket a kulcsfontosságú tulajdonságokat, speciális stratégiákat dolgozhatsz ki, amelyekkel hatékonyan népszerűsítheted cégedet az Egyesült Királyságban.

 1. Legyél elérhető és látható a keresőmotorokban!

  Az angol ügyfelek e-kereskedelmi vásárlók, akik folyamatosan információt, termékeket vagy szolgáltatásokat keresnek az interneten.

  A Google Térkép elsősorban akkor ajánlott, ha helyi vállalkozásod van. Az ügyfelek ilyen esetben a keresési találatok között megtalálnak Téged is, amikor egy adott területen keresnek egy adott típusú vállalkozást.
  A Google szerint megnövekedett a „közelemben” kifejezésre irányuló keresések száma, ezért győződj meg arról, hogy a cég neve, címe és telefonszáma megtalálható a helyi keresésekben. Szűkítheted céged keresési kulcsszavát helyjelölők, például az utca vagy az út neve vagy más kiemelkedő tereptárgyak bevonásával.

  A Google Térkép segítségével az ügyfelek véleményezhetik is a vállalkozást, és mivel az Egyesült Királyság 65 százaléka lojális vásárlónak minősíti magát, fontos, hogy pozitív véleményeket írjanak a vállalkozásról, termékről, szolgáltatásról stb… Ezek az értékelések pozitívan befolyásolják a rangsorolásodat a keresőmotorban, vagyis minél több pozítiv értékelést kapsz, annál előrébb kerülsz a keresési találatokban. Ne felejts el reagálni is az értékelésekre, hogy még több “pontszámot” kapj.

  A fizetett keresés nagyszerű marketingbefektetés lehet, mivel a vállalkozás nevét a keresőmotor találati oldalának (SERP) tetejére helyezi, amennyiben jó kulcsszavakat használsz, ami a következő marketingcsatornához vezet, amely a keresőoptimalizálás (SEO).

  A brit fogyasztók általában inkább online keresnek termékeket és szolgáltatásokat. Ez a fajta organikus keresés Anglia fogyasztóinak mintegy 49 százalékát vezeti e-kereskedelmi kiskereskedőkhöz -brit marketingszakértők szerint. A SEO segítségével tudod biztosítani, hogy a keresőmotorok megtalálják a céged, akkor amikor olyan szavakat vagy kifejezéseket használsz, amiket a felhasználók általában beírnak a keresőmezőbe, függetlenül attól, hogy a tartalomban, a termékleírásban vagy a honlapra mutató linkekben szerepelnek.

 2. Optimalizáld a honlapod!

  Minden 3. angol ember  mondja azt, hogy nehezen kezelhető, nem felhasználó barát az üzletek,válallkozások weboldala. Azok az emberek, akik már megtalálták a keresőn a céged, nagy valószínűséggel fognak rákattintani a honlapodra és feltételezhetően nem szeretnéd, hogy a te weboldaladról is hasonló véleménnyel legyenek a potenciális ügyfelek. Ha szeretnél magas pontszámot elérni a design, funkcionalitás és könnyű használhatóság tekintetében, nem árt ha naprakészen tartod a honlapodat és nem az ezredfordulós, letűnt kinézetével akarsz ügyfeleket csalogatni. Igaz, hogy a divatiparban visszanyúlúnk a retro darabokhoz, viszont webdesign tekintetében próbáljuk meg a legújabb évtized trendjeit követni.

  A webhelyfejlesztők egyetértenek abban, hogy nagyon dinamikus kölcsönhatás van a felhasználói felület (UI) és a felhasználói élmény (UX) között. Ha nincs kiváló felhasználói felületed, akkor búcsút kell ints a kiváló felhasználói élménytől és ez sajnos fordítva is igaz. Ha felhasználói felületed nem intuitív, vagy ha az oldalak betöltése túl sokáig tart, biztos lehetsz benne, hogy az ügyfelek gyorsan felhagynak azzal, amit a webhelyen próbáltak tenni és inkább visszalépnek a keresőbe és azt a másik céget fogják jobban szemügyre venni.

  A honlap mobilon történő böngészése ugyanolyan élményt nyújthat a felhasználóknak, mint az asztali számítógépen. A Google adatai azt mutatják, hogy az okostelefon -használók 82 százaléka a mobilkészülékére támaszkodik a termékek kutatása során, de az emberek továbbra is asztali számítógépre váltanának, hogy befejezzék a vásárlást. Fektess be abba, hogy honlapod mobilbarát legyen az online vásárlók, különösen a fiatal fogyasztói csoportok számára. Nem sokat ér, ha számítógépen a honlapod gyors és esztétikus, viszont telefonról megnyítva szétcsúszik, a szövegek egymásba tolódnak és a szokásos problémák, amiket sajnos napi szinten láthatunk…

  Ne felejtsük el, hogy egy megagigaszuper kulccszóoptimalizálást is végre kell hajtanunk annak érdekében, hogy a honlapunk megfelelő helyezést érjen el a keresési találatokban. Látjátok már mennyire fontos a harmónia, az összhang?

 3. Közösségi média jelenlét

  Talán az egyik legalapvetőbb lépése szokott lenni a vállalkozások tulajdonosainak, hogy létrehoznak a cég számára egy közösségi média profilt. És ez teljesen logikus és elemi lépés lenne, ha az karban lenne tartva, frissítve lenne és tükrözné a cég “személyiségét”.

  Az ezredfordulón született britek köztudottan a közösségi médiában próbálnak érvényesülni és lecsekkolni, hogy mennyire megnyerő, mennyire tűnik megbízhatónak a vállalkozásod. Hiszen ami nincs fent az interneten, pontosabban valamelyik platformon, az nem is létezik… Éppen ezért fontos, hogy tudatosan építsd ki a jelenléted a közösségi térben, készíts egy stratégiát, olyan szempontok alapján, hogy mi az amit Te nyújtasz, milyen különlegességei vannak a vállalkozásodnak, válassz ki egy feed stílust és kövesd azt. A tartalomgyártást ne hanyagold el és ne csapd össze 2 percben, mondván “Jó lesz az úgy, úgysem nézi senki.” Mert igenis megnézik, mielőtt döntést hoznak az emberek lecsekkolnak és meghatározó véleményt fognak kialakítani pusztán 1-2 posztod láttán is a vállalkozásodról. Tudod, az első benyomás a kulcsa a sikernek.

  Legelőször válaszd ki azt vagy azokat a platformokat, amik a cégednek megfelelőek, valamint ahol a legkönnyebben eltudod érni a közönséget.  A Facebookot a márka ismertségéért és annak növeléséért, a Twittert a valós idejű elkötelezettségért, az azonnali reakciókért, a YouTube-ot az oktatási tartalmakért és az Instagramot az e-kereskedelmi promóciók fellendítéséért szokták leginkább használni.
  Miután kiválasztottad a célhoz a legmegfelelőbb csatornát, készíts posztolási stratégiát – mit, mikor teszel közzé és hogyan népszerűsíted vagy osztod meg a tartalmat. Ezt követően figyeld meg az ügyfeleid reakcióit, és amennyiben kell válaszolj rájuk (a statisztikák szerint a Twitter -felhasználók 77 százalékát vonzza a tweetjeire válaszoló márka).

  +1: E-mail kampányok

  Talán az egyik leginkább lenézett marketing stratégiai módszer ez. Naponta szembesülünk azzal a jelenséggel, hogy megnyitjuk az email fiókunkat,  hogy ellenőrizzük jött e levelünk és spamek százezrei várnak minket lesben állva. “Hogyan fogyj  gyorsan és egészségesen…” “Hogyan szerezz pénzt gyorsan és egyszerűen…” “Nyerj akár 2 millió forintot, annyi a dolgod, hogy…” és még sorolhatnám. A szuper akciókról és a soha vissza nem térő alkalmakról már nem is írok.

  Tudjuk mindannyian, átérezzük és ilyenkor néma csendben gondolunk a kukánk mélyén landoló több ezer spam levélre, amit megnyitás nélkül instant töröltünk. Szerencsére léteznek már spamszűrők és külön mappa ezeknek a kéretlen leveleknek. Sajnos ez a fajta magatartásforma vezetett odáig, hogy ha meghallja egy ember, hogy e-mail marketing máris égető érzést érez a mutatóujjában, hogy gyorsan kijelölje a levelet és rányomjon a törlés gombra. Hasonló érzéseket váltanak ki belőlünk az úgynevezett hideghívások is, amikor megállás nélkül hivogatnak minket mindenféle cégtől, hogy terméket értékesítsenek, vagy kérdőívet töltessenek velünk ki stb…

  Eltérő marketing stratégiák Európában- I. rész: Anglia 1

  Azonban, ha jól és nem tenyérbemászóan készítjük el ezeket a hírleveleket nem kontraproduktív, hanem igenis hatékony és sikeres hatást érünk el. Ezt is, mint az összes egyéb marketing módszert egy marketing stratégia kidolgozásával kell kezdeni, hiszen ez is egy folyamat, ami elkezdődik valahonnan. Először is határozd meg mi a célja a levelednek. Például webhelyforgalom növelése, termék vagy szolgáltatás bemutatása, új ügyfelek üdvözlése stb. Feltehetően már van egy megbízható e-mail szolgáltatód, valamint [email protected]állalkozásneve.hu/com e-mail címed. Kicsit bizalomgerjesztőbb, amikor nem @gmail.com vagy @citromail.hu címekről küldöd ki a céged leveleit.

  Készíts e-mail cím listát, ez lesz a leghosszabb része ennek a folyamatnak, azonban jó hír, hogy csak egyszer kell elkészíteni, később csak frissíteni kell és naprakészen tartani. Még egy jó hír, hogy ha megfelelő email marketing szoftvert használsz még ezeket a frissítéseket is minimalizálni tudod, hiszen ha valaki leiratkozik, akkor automatikusan a rendszer törli a listádból és még egyéb finomhangolásokat is elvégez helyetted. Ne felejtsd el szegmentálni ezeket a listákat, akár földrajzi helyzet, életkor, megrendelések vagy egyéb szempontok alapján.

  Ha kész vagy ezekkel a lépésekkel, akkor készítheted magát az e-mail kampányt, a levelet. Tárgy, szöveg, képek, CTA gomb/ok, aláírás stb. Fontos, hogy kerüld a tipikus SPAM-szagú tárgy megnevezéseket, próbálj ne erőltetett címet beírni a tárgy mezőbe.
  A legtöbb e-mail marketing szolgáltató lehetőséget ad arra, hogy automatizáld ezeket a leveleket vagyis nem neked kell egyesével elküldened, betudod állítani, hogy melyik nap, mikor kiknek és melyik e-mailt küldje el a rendszer.

  A plusz, amivel még szolgálni tudnak, hogy könnyen nyomon tudod követni a megnyitott levelek számát, hogy hányan iratkoztak le, valamint, hogy milyen reakció érkezett bizonyos leveleidre. Például a vidéken élők 35%-a leiratkozott az Y terméket bemutató hírleveled után, amíg a városban élők csak 8%-a, így már konzekvensen tudsz következtetést levonni. Az Y terméked hirdetéseinél a városokat célozd meg, ne pedig a vidéket. Nyílván ez egy egyszerű, lesarkított példa volt és a valóságban ez kicsit árnyaltabb és komplexebb elemzést igényel, azonban bízzatok bennünk: a jól felépített e-mail marketing roppant fontos!

  Hogy hogyan szerezz e-mail címeket? Ösztönözd az ügyfeleket, hogy feliratkozzanak a közösségi média felületeiden, a honlapodon például így:

  Legyél te a saját vállalkozásod legjobb marketingese! Hogyan? Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy mindig tudjunk szólni, ha kiraktuk legújabb cikkünket a marketing szakma fortélyairól! 

  És hogy egy utolsó tippet mutassunk: Ha úgy érzed szükséged van egy jól kidolgozott online marketingre, egy ütős digitális jelenlétre, viszont nincs időd és energiád még ezzel szórakozni este 8-kor a hosszú munkanap után? Ne aggódj, mi ezért vagyunk, hogy leszedjük ezt a számodra terhet, számunkra komoly munkát és szakmai hitvallást a válladról. Keress minket bátran és mi segítünk!

  Ha tetszett a cikk oszd meg nyugodtan, főleg, ha úgy gondolod segíthetünk ezzel valamelyik ismerősödnek, ha nem tetszett írj nyugodtan kommentet és tanulunk az építő jellegű kritikából. A következő részben a Riviérára látogatunk el, és hasonlóan elkészítjük a legjobb módszereket a francia piac meghódítására.

Marketing stratégia - Anglia infografika

Oszd meg az ismerőseiddel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Infó

Ha képbe szeretnél kerülni a legfrissebb vállalkozói trendekkel, de érdekelnek a videojátékok és az olyan applikációk amik a hatékonyságodat növelik akkor a legjobb helyen jársz.   #everythingdigital

Legutóbbi Bejegyzéseink

Iratkozz fel a Hírlevelünkre.

Kövess Minket