Online Marketing

Online Marketing

A mai világban gyakorlatilag minden a reklámról, és a hirdetésekről szól. Ahhoz, hogy egy vállalkozást sikeresen el tudjunk indítani, mindenképpen érdemes lehet valamilyen hirdetési kampányba beleinvesztálni.

Miután elkészült egy weboldal, nincs garancia annak sikerére megfelelő online marketing nélkül. Sok megoldás közül lehet választani, de semmiképp sem szabad kihagyni a közösségi oldalak nyújtotta marketing lehetőségeket. Egyre több vállalkozás használja már, és bizonyos célcsoportok, termékek és szolgáltatások esetén a sikerhez egyértelműen a közösségi médián keresztül vezet az út. 

Egy üzleti vállalkozásnak mindig törekednie kell a megújulásra, és ezzel párhuzamosan az ismertség növelésére. Ez utóbbiban a social media, magyarul a közösségi média kampány lehet a segítségére minden terméket kínáló vagy szolgáltatást nyújtó vállalkozás számára, mely a közösség erejével teszi mindenki számára láthatóvá weboldalát, termékét vagy szolgáltatását. A közösségi média komoly hatással lehet egy vállalkozás weboldalára, és a megfelelő szakemberhez fordulva teljes mértékben pozitív irányba változhat a vállalkozás forgalma.

Az online marketing sokféle különböző eszközzel bír: ilyenek például a keresőoptimalizálás (SEO), a Google Ads, a közösségi média marketing, E-mail kampányok, vagy akár a videómarketing.

Online Marketing

1. Mérhetőség

Az online marketing hatalmas előnye, hogy nagyon könnyedén mérhetjük a különféle statisztikákat, és ez által-a legtöbb esetben-viszonylag hamar kiderül, hogy mennyire sikeres az adott marketing-kampányunk. Ha a weboldalunk forgalmáról beszélünk, ott van a Google Analytics: részletes jelentést készít arról, hogy honnan, hányan, milyen napszakban, vagy akár milyen eszközökről nézték meg a tartalmainkat. 

2. Célcsoport kiválasztása

Az online marketing kiváló eszközöket nyújt számunkra, amennyiben a célcsoportunkat szeretnénk meghatározni. A Facebook például lehetőséget nyújt számunkra, hogy a hirdetéseinket szegmentáljuk korosztály, lokáció, életkor, vagy akár egyetemi végzettség szerint is. Az E-mail marketing kampányainkat is alakíthatjuk annak megfelelően, hogy mit tudunk az adott regisztrált felhasználóinkról.

3. Ár

Az online marketing természetesen pénzbe kerül: ha például Google Ads-ot használunk, akkor minden egyes kattintáskor ezért valamennyit fizetnünk kell majd. Amennyiben a hirdetési kampányaink sikertelenek, akkor általában lehetőség nyílik arra, hogy azokat azonnal be is fejezzük.

4. Elérhetőség

A mai világon 10 emberből 6 használ internetet. Ez annyit jelent, hogy amennyiben interneten hirdetünk, döbbenetesen sok embert fogunk elérni, amennyiben az online marketing eszközeihez folyamodunk-Magyarországon csak a Facebook-felhasználók száma eléri a 6 millió főt

Online Marketing

5. Saját weboldal

A saját weboldal olyan a többi online marketing eszköz számára, mint a háznak a stabil alapzat. A honlapunk tartalma adja a keresőoptimalizálás nyersanyagát, ide mutatnak a fizetett hirdetések, itt tudunk címeket gyűjteni az email marketinghez. Egyetlen felületen fog össze mindent, amit el akarunk mondani magunkról és a vállalkozásunkról az interneten. Egy jól kitalált, alaposan végiggondolt és összerakott saját honlap nagyon éles fegyvere lehet az online marketing eszköztáradnak.

6. Keresőoptimalizálás (SEO)

A SEO célja, hogy közvetlenül a keresőből (elsősorban a Google, de ide tartozik a Bing, a Yandex, stb.) organikus, vagyis nem fizetett forgalmat szerezzünk a weboldalunkra.A SEO-t három területre szokás bontani. Az első a honlap technikai beállításait és felépítését öleli fel (Technikai SEO). A második az úgy nevezett On-page SEO, ami elsősorban a honlapon megjelenő tartalom (szövegek, képek, videók) optimalizálását jelöli. Ide tartozik többek között a kulcsszókutatás, a tartalom elkészítése és megfelelő szerkesztése, vagy a belső linkek helyes használata is. A harmadik terület az Off-page SEO nevet viseli, és az összes olyan külső tényezőnek a feltérképezését és kezelését jelenti, amelyek hatással lehetnek a honlap helyezésére a Google rangsorban. Legfontosabb része talán a hatékony linképítés.

Online Marketing
Online Marketing

7. Tartalommarketing

A tartalommarketing lényege egy előre meghatározott stratégia mentén valódi, értékes, informatív és nem közvetlenül vásárlásra ösztönző tartalom készítése és megosztása az interneten. A SEO és a tartalommarketing szorosan összekapcsolódik, de nem fedi teljesen egymást.

Mivel az emberek – főleg az interneten – egyre kevésbé tolerálják a direkt reklámot, a tartalommarketing az egyik legdinamikusabban terjedő online marketing módszer. Jelentheti például egy blog vagy vlog készítését, ami tájékozottabbá, bizonyos kérdések iránt tudatosabbá vagy érzékenyebbé teszi a célközönséget. Ide lehet sorolni a különböző közösségi média felületeken (YouTube, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest) végzett tartalomgyártást is.

A jó tartalommarketing mankót nyújt a közönségnek egy-egy probléma felismeréséhez, alapos körbejárásához és megoldásához. Bizalmat épít a közönségben, és ezzel támogatja közvetve, de nagyon hatékonyan az értékesítést.

8. Fizetett hirdetések (PPC)

A fizetett hirdetéseknek rengeteg altípusa van. Ide tartoznak például a tartalomszolgáltató oldalakon elhelyezett banneres és interaktív hirdetések. Ezek a hirdetéstípusok alapvetően drágának számítanak, viszont egyszerűen érhető el velük nagyon sok felhasználó, ezért látogatószám és márkaismertség növelésre jól használhatóak. 

Ugyancsak ide tartoznak a közösségi médiában (pl. Facebook) elhelyezett reklámok, valamint a Google hirdetések is. Közös ezekben az eszközökben, hogy a hirdetés megrendelője a kattintásokért fizet (PPC, azaz Pay per Click), nem a megjelenésért. Azt, hogy mennyit kell fizetni egy kattintásért, nagyon sok tényező befolyásolhatja.

Online Marketing

9. Email marketing

Az email marketing dióhéjban azt jelenti, hogy a weboldalunkon email címük megadására buzdítjuk a látogatókat, akiknek ezután rendszeresen hírleveleket küldünk. Fontos, hogy az email marketing nagyon nem egyenlő a spammel. Csak akkor hoz eredményt, ha valóban értékes, releváns információt osztunk meg az email lista tagjaival. Az email marketing egyik nagy előnye, hogy alig igényel anyagi befektetést.

Online Marketing

NEUNER-WOLF Digital Solutions